Geen tijd! | Giorgio Locatelli | De Wintertuin | Klassieke Kip | Het paard Windje | Dineren van het Dashboard
DINEREN VAN HET DASHBOARD (voor AD Magazine, RIP)

Automatenkoffie en een slap kadetje? Lunch in of om de auto liever met verse vis, of warme flensjes…

Hete kippensoep met prei, een sappig gebraden kippenpoot, en fruit toe. Dat was voor mij als negenjarige doodgewoon, in de trein naar Zwitserland. En famille boekten we een coupé waarin alle zes - vader, moeder en vier kinde-ren – heerlijk dineerden boven de denderende wielen. Met meegebracht lekkers.
Toen ik later achter het stuur kroop van diverse automobielen vond ik het dan ook vanzelfsprekend om, zodra doel en afstand waren bepaald, zelf voor de victualiën te zorgen die ik afstemde op de afstand. Een ritje van 20 kilometer? Bubbelend water en twee appels. Een halve dagtocht? Gekookte eitjes (die - vast ritueel - tegen de zijruit worden getikt), dubbele sandwiches, druiven, thermoskan koffie. Een reis met onbekende bestemming? Dan ook picknickkleed, vissersstoelen, campinggas en het espressoapparaat mee. Plus ter plekke bereidbaar voedsel, katoenen servetten, extra water voor je weet maar nooit en uiteraard de keukenrol.

Eten in en net buiten de auto is zo heerlijk, dat ik in mijn functie van co-piloot/navigator de hoek nog niet om ben of ik informeer bij de bestuurder wat de culinaire wensen zijn. Staan die nog op een laag pitje, dan som ik de chauffeur minimaal op wat er aan boord gehesen is, met licht suggestieve dwang. ('Wil je dan ná U. die avocado?'). Het is de wens om de sleur van de snelweg te doorbreken en me te verheugen op reisdoel én lunch. Net zoals een goede selectie in de Cd-wisselaar onmisbaar blijkt, geldt dat ook voor de fourage in de mand-op-de-achterbank: een rijke keuze maakt het onderweg zijn nog aangenamer.

Eten-uit-de-mand, hoe lekker ook, gaat uit van 'opdiepen, aanreiken en klaar.' Maar het kan anders. Enige jaren geleden reisde ik rond in Schotland met een vriendin die zich nauwgezet aan dieet en rustpauzes moest houden. Dus stopten we op bergpassen en werd het wollige picknickkleed met kunststof onderzijde een chaise longue; het op gas stookbare espressoappa-raatje voorzag ons van de vereiste thee (slechts gevuld met water) en daarna van decafé en espresso, roept u maar, hoor! Een duik in de lokale winkels ging aan de picknick vooraf, die verder werd verlustigd met speciaal voor haar bereide en van huis meegenomen sauzen. 'Jij hebt geen picknicktasje bij je, maar een mobiele keuken!' riep vriendin verbijsterd vanaf haar chaise. Niet helemaal: daarvoor ontbraken de koekenpan, de campingbotervloot, het zoutvaatje en de pepermolen die later, trekkend per auto door Ierland, eveneens tot de uitrusting behoorden. Zodat we in rustieke haventjes dagverse vis konden aanschaffen om hem aan stille rotskusten te bakken. En de afwas? Lang leve zand, zeewater en het meegebrachte schuursponsje.
Om nooit te vergeten op reis
Voldoende water of ongezoet sap om te drinken (reizen maakt dorstig, zeker in een verwarmde, gekoelde of aircobeheerste auto). Bovendien: water voor kopjes spoelen, handenwassen en (als je netjes bent uitgevallen) tandenpoetsen. Een heavy duty Zwitsers zakmes. Royaal bestek en vuilniszakjes. Een snijplank en een klein dienblad, om het blad met voedsel en al op de schoot van de bestuurder te schuiven, als picknicken niet kan. Echt servies en glaswerk (in echte servetten gewikkeld). Geen koelbox? Geen punt: wikkel een fles lekkers in een oude krant, drenk die in water en houd hem 30 minuten buitenboord. Rijdend.

Handige smaakmakers
Pesto (groen en rood); vinaigrette
zout; peper; tabasco; tube mayo
tube ketchup

Bereid thuis vinaigrette van olie, azijn en verse kruiden; giet in afsluitbaar glazen flesje. Doe zout in goed afsluitbaar strooibusje. Neem gevulde pepermolen mee.

Snel, maar koud (onderweg)
2 dubbele sandwiches met spek en ei
rijpe camembert; paranoten; druiven

Start met sandwiches, snijd daarna camembert in mootjes, neem noten en druiven toe.

Snel, maar koud (picknick)
2 avocado's; vinaigrette en/of tabasco
koel appelmangosap
1 dubbele kipfilet (gebraden)
pesto; rijpe perziken

Serveer gehalveerde avocado's met vinaigrette en/of tabasco, vergeet lepeltjes niet. Schenk sap. Snijd filet in dunne schijfjes, bestrijk met pesto. Geef perziken toe.

Snel en warm! (picknick)
Campinggasje; espressoapparaat
2 campingpannetjes
½ l. bouillon (naar eigen voorkeur)
1 rode paprika, in stukjes
3 worteltjes, in schijfjes
2 lente-uitjes, in ringetjes
3 champignons, in dunne schijfjes 5 kerstomaatjes
stokbrood; boter
4 koude flensjes; 2 rijpe bananen
dadelstroop; espresso

Neem groenten in plastic zakje mee. Tijdens picknick: halveer kerstomaten, verdeel met groenten over 2 brede mokken. Verhit bouillon, giet erbij. Serveer met (beboterd) stokbrood. Beleg flensjes met bananenschijfjes, bedruip met stroop, rol op, smelt boter in pannetje, verhit zacht. Neem espresso toe.
home | contact | colofon | disclaimer