Deze timbaaltjes zijn gemaakt op basis van gepureerde, kruimige aardappel en mascarpone me, een eitje en lekker grove bladspinazie, plus de allerbeste beste blauwe kaas van koe, schaap of geit! Respectievelijk:Bleu d’Auvergne, Roquefort of Nederlandse blauwe geitenkaas (Bastiaansen, ekowinkel). Serveer de timbaaltjes per 3 tegelijk, omgeven door stippels tapenade van zwarte olijven.
1 ui, fijngehakt
25 g boter
ca. 300 g verse grove spinazie, grof gehakt
450 g aardappelpuree van zeer kruimige piepers (Eigenheimer of Irene)
200 g mascarpone
ca. 75 g blauwe kaas, fijn verkruimeld (zie boven)
flinke snuf versgeraspte nootmuskaat
versgemalen zwarte peper naar smaak
2 eieren, luchtig losgeklopt
100 g bloem
boter
Ook nodig: 12 kleine ovenschaaltjes (ramekins)
Verwarm de oven op 180 °C. Fruit de ui goudblond en zacht in de hete boter, op niet te hoog vuur. Was de spinazie zonodig, en verhit (omscheppend) met aanhangend water in een kookpan tot de groente net verwelkt, in ca. 1 min. Stort in een vergiet, spoel er direct koud water over, laat uitlekken en knijp de spinazie droog in een schone theedoek.
Hak de spinazie fijn en meng ui, aardappelpuree, mascarpone, kaas, nootmuskaat, peper, eieren en bloem goed dooreen. Laat 15 min. afgedekt rusten. Verdeel het mengsel over 12 even grote, zeer goed ingevette kleine ovenschaaltjes (ramekins) en bedek ze losjes met ingevet folie of bakpapier. Zet ze in een groot bakblik en vul dat met kokend water, tot driekwart van de schaaltjes. Gaar de timbaaltjes 25-30 min. Haal ze uit de oven, stort ze voorzichtig en verdeel ze over 4 borden. Serveer direct, met een paar mooie stippels tapenade ernaast.
|
|